Vragend Wijs

Vragend Wijs
Amersfoort

Bij Vragend Wijs staat het beoefenen van de filosofie centraal: het filosoferen. Anderen noemen dit ook wel eens praktische filosofie. Om juist het actieve te benadrukken gebruik ik liever het werkwoord: filosoferen. Filosofie heeft voor sommigen een stoffig imago, maar door het te doen zul je merken dat filosoferen juist stof doet opwaaien en een frisse wind door je hoofd laat waaien.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te filosoferen bij Vragend Wijs. In het openbaar, in een besloten groep of toch liever een echte dialoog? Om te kunnen filosoferen zijn er eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig: rust, tijd en de instelling om je eigen gedachten te "testen" bij de andere deelnemers van het onderzoek. Het resultaat is dat je na afloop van een of meer van dergelijke gesprekken beter in staat bent om je eigen gedachten te verwoorden, die ideeën ook beter kunt plaatsen en de denkfouten van anderen leert doorzien.

Als filosoof bij Vragend Wijs hanteer ik de Socratische Methode om de gesprekken te voeren. Dat is een beproefde manier van filosoferen in een groep. Daarnaast voer ik ook individuele gesprekken om samen met jou jouw vraag of probleem te verhelderen.

Over Vragend Wijs

Na mijn academische studie Filosofie heb ik nog de lerarenopleiding Filosofie succesvol afgerond. In de afgelopen jaren heb ik mij verder verdiept in de gespreksvoering. Met name de Socratische Methode. Daamee heb ik met kinderen en volwassenen boeiende gesprekken gevoerd. Het resultaat was elke keer weer dat men met meer inzicht en wijsheid naar huis ging. En die ervaring wil ik veel meer mensen meegeven. Daarom organiseer ik sinds 2015 filosofische activiteiten in en rond Amersfoort.


Vragend Wijs

Bart Mutsaers


Amersfoort

Lid van beroepsvereniging

Vragend Wijs