Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding

Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding
Amersfoort

Met liefdevolle aandacht begeleid ik naasten rond het overlijden van hun dierbare. Tijd en aandacht zijn cruciale aspecten die belangrijk zijn in deze periode. Er is ruimte voor alle wensen die de betrokkenen hebben rond het afscheid.

Door een waardevolle invulling te geven in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart, ontstaat er een sfeer die helend is voor de naaste familie en vrienden. Blijvende dierbare herinneringen kunnen helpen om het verdriet van het afscheid in de daaropvolgende dagen, weken, maanden en jaren te dragen.

Door de begeleiding en praktische voorbereiding voor de uitvaart ontstaat er ruimte bij de naasten om de inhoudelijke invulling en beleving van het afscheid te laten ontstaan en ervaren.

De laatste verzorging en opbaring van de overledene en alle handelingen die plaatsvinden rond het overlijden en het afscheid kunnen naar wens, en samen met de familie en vrienden, worden ingevuld. Zo ontstaan er rituele en dierbare momenten van afscheid die een diepe indruk achterlaten.

Weet u dat u vrij bent om een uitvaartbegeleider te kiezen die bij u past? U bent niet verplicht deze dienst bij uw uitvaartverzekering af te nemen. Het is aan te raden om van te voren al kennis te maken met de uitvaartbegeleider en uw wensen te bespreken.

Ik ben een onafhankelijk zelfstandig uitvaartondernemer. Vanaf het moment van overlijden, of een voorbereiden op een toekomstig overlijden, begeleid ik de familie om samen een passend, bijzonder en waardig afscheid vorm te geven.
Ik doe mijn werk met toewijding en ga graag op zoek om, buiten de gebaande paden, onbekende mogelijkheden en duurzame alternatieven te vinden zoals een rouwbakfiets, graszoden opbaring of een afscheid in de buitenlucht.

Over Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding

In 2018 startte ik mijn opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen als uitvaartbegeleider. In het voorjaar van 2019 studeerde ik af met een werkstuk over “Het ontstaan van nieuwe rituelen” en begon het werk als uitvaartbegeleider.

Als kind kwam ik al vroeg in aanraking met dood en het afscheid. Een dierbare vriend van mijn ouders stierf en ik stond erop dat ik bij de crematie aanwezig zou zijn. Dat was in die tijd hoogst ongebruikelijk, ik was toen 8 jaar. Drie jaar later overleed mijn opa die tot dan toe een belangrijke plaats in mijn leven had ingenomen. Door de fantastische begeleiding van mijn ouders beleefde ik de dagen na het overlijden en het afscheid zeer intens en is dat een dierbare herinnering gebleven. De kleinkinderen werden heel intensief bij het afscheid betrokken en ik heb mogen ervaren hoe dat in de rest van mijn leven heeft doorgewerkt.

Van huis uit groeide ik op met belangrijke elementen als eerbied voor de natuur, het belang van rituelen en de waarde van persoonlijke verbindingen met de mensen om ons heen. Ik studeerde evenementenorganisatie en werkte jarenlang als projectmanager in verschillende sectoren. Daar was het regelen en organiseren altijd een groot onderdeel van mijn werk. Maar de behoefte om betekenisvol werk te kunnen doen voor de mensen om me heen zorgde voor een zoektocht die leidde tot het vak als uitvaartbegeleider.

Door mijn achtergrond en opvoeding en mijn werk- en levenservaring sta ik open voor alle verschillende religies en levensovertuigingen. Ik ben geïnteresseerd in de tradities van andere culturen en ben ervan overtuigd dat we in een multiculturele en multireligieuze samenleving zouden kunnen, moeten en willen samenleven. Daarom verbind ik mij graag in mijn vak met uitvaarten bij verschillende culturen en religies.

In het eindwerkstuk tijdens mijn opleiding tot uitvaartbegeleiding heb ik rituelen onderzocht die ontstaan in verschillende culturen. Naast deze culturele diversiteit is het ook de rituele diversiteit die mij aanspreekt en boeit. Deze rituelen kunnen ons in onze versoberde westerse cultuur helpen om weer een verbinding te krijgen met onze bron.


Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding

Immanuel Baan

Kruiskamp 100
3814 PE Amersfoort

Lid van beroepsvereniging

Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding