Buteyko en Oxygen Advantage Ademhalingstherapie

Intens Gezond
Huis ter Heide

We kunnen weken zonder voedsel, dagen zonder drinken, maar slechts enkele minuten zonder adem halen. We weten dat gezond eten en regelmatig bewegen goed voor ons is, maar aan de basis van gezondheid staat een rustige ademhaling.

We kunnen weken zonder voedsel, dagen zonder drinken, maar slechts enkele minuten zonder adem halen. Toch is de ademhaling in de huidige samenleving een onderbelicht deel van ieders gezondheid. We weten dat gezond eten en regelmatig bewegen goed voor ons is, maar aan de basis van gezondheid staat een rustige ademhaling.

Door vele factoren in onze leefstijl (verkeerde voeding, alcohol, stress, weinig bewegen etc.) is ons ademhalingscentrum ontregelt en ademen we te veel en te diep. Dit noemen we ook wel chronische hyperventilatie; ademen alsof je met 15 km per uur tegen de wind in fietst, terwijl je achter je laptop of op de bank zit.

Je kunt je voorstellen wat dit met je lichaam doet; je wordt doodmoe en je lichaam komt niet toe aan herstel, waardoor vele processen in je lichaam niet goed verlopen met (soms vage) klachten tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan darmproblemen, hartkloppingen, astma, bronchitis, slecht slapen, snurken, longemfyseem, allergieën, eczeem, hooikoorts, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, slaapapneu, hyperventilatie- en paniekaanvallen, stress en allerlei soms vage hyperventilatiesymptomen.

Door middel van ademhalingsoefeningen ontwikkeld door Konstantin Buteyko, kun je je ademhalingscentrum resetten waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Ook kun je je sportprestaties verbeteren door speciale ademhalingsoefeningen voor sporters. Door het simuleren van hoogte stages, maakt het lichaam epo aan en daardoor worden nieuwe bloedcellen aangemaakt in je ruggemerg. Dit verhoogt de zuurstofdragendecapaciteit van je bloed, met betere sportprestaties tot gevolg. Ook wordt wedstrijdspanning verminderd en kun je je focus vergroten. Deze methode staat bekend als Oxygend Advantage.

Over Intens Gezond

Mijn naam is Inge Bosma en ik woon in Huis ter Heide met mijn man, Robert en twee zoons Tomas en Hidde. Ik heb een actieve leefstijl, sport graag en hou ervan mezelf te ontwikkelen. Dat vraagt een gezonde leefstijl die me ondersteunt actief te kunnen zijn. Alles wat ik doe tijdens mijn coaching op leefstijl en vitaliteit pas ik ook op mezelf toe en ik kan je zeggen, het helpt mij enorm. Ik heb meer energie en slaap beter. Naast gezond eten en bewegen, betekent dat ook dat ik naar mijn lichaam luister, voel wat ik voel, welke emoties en welke gedachten me helpen of tegenwerken en die aan te pakken. Daarnaast probeer ik te leven naar die waarden die voor mij belangrijk zijn; ontwikkeling, balans en van betekenis zijn voor anderen. Dit doe ik met toewijding, aan mezelf, mijn gezin, vrienden, familie en coachees.

Voordat ik Intens Gezond heb opgestart, werkte ik als HR Manager in grote en kleinere bedrijven. Ik kwam daar veel mensen tegen met klachten (zoals slecht slapen, stress, slaapapneu, hoge bloeddruk, hooikoorts, migraine en chronische vermoeidheid) waarvoor de medische wereld vaak geen doeltreffende behandeling kent. De symptomen worden weliswaar bestreden met medicijnen, maar de oorzaak blijft onderbelicht.

Ik was ervan overtuigd dat het anders kon. Via vrienden kwam ik in aanraking met de Buteyko Methode en voelde dat dit de oplossing zou kunnen zijn voor vele van deze klachten en in de toepassing bij cliënten zie ik ook mooie resultaten; klachten verdwijnen en er ontstaat meer energie. Tijdens het resetten van de fysieke ademhaling, kwam ik erachter dat er vaak een dieperliggende oorzaak is waardoor de ademhaling ontregeld is geraakt. Weggestopte emoties, belemmerende denkpatronen of jezelf en wat jij belangrijk vindt kwijt zijn. Daarom ben ik de opleiding tot Integraal leefstijl- en vitaliteitscoach gaan volgen bij MARK en werk ik volgens het integrale vitaliteitsmodel van MARK. Met deze unieke aanpak komen we tot de kern van wie jij bent en hoe jij jouw leven kunt leven in fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid.


Intens Gezond

Inge Bosma

Zonnelaan 56
3712XH Huis ter Heide

Lid van beroepsvereniging

Buteyko en Oxygen Advantage Ademhalingstherapie