Afhankelijkheid in relaties

Afhankelijkheid in relaties

Ken je die televisieserie 'Schone schijn' (Keeping up appearances) met Hyacinth en haar sullige echtgenoot? Het is zo vermakelijk omdat iedereen wel dingen herkent. Het dominante van Hyacinth en het afhankelijke van de echtgenoot.

In meer of mindere mate hebben we er allemaal mee te maken. Op het moment dat iemand een partnerrelatie aangaat, verandert die persoon. Soms dramatisch. Bijvoorbeeld van een open, spontane vrouw of man naar een stille, gesloten persoon. In zo’n relatie is de andere helft van de relatie vaak een egocentrisch persoon met dominante trekken.

Waarom blijven we toch hangen in zo’n relatie of zoeken die telkens weer op? Een groot deel heeft te maken met afhankelijkheid. Hierin zitten verschillende lagen.

1e laag

We zijn geboren in totale afhankelijkheid. Voor eten, warmte, zorg en liefde zijn we volledig afhankelijk van onze ouders. We hebben overlevingsmechanismen om ervoor te zorgen dat we krijgen wat we nodig hebben. Huilen, pruilen, aandacht trekken, zielig en hulpeloos doen, zijn manieren om te krijgen wat we willen. In de groei naar volwassenheid blijven veel mensen (veelal vrouwen) deze strategie toepassen. Zo zoeken ze een relatie waarin ze dit ook weer kunnen toepassen!

2e laag

In de maatschappij en in religies worden we afhankelijk gehouden. Op scholen, op het werk, in de gezondheidszorg en in de kerk moeten we ons conformeren aan de groep en de regels die daarvoor gelden. Eigen meningen, zelf nadenken en authentiek zijn, worden niet op prijs gesteld. Wat de dokter of de paus zegt, is waar. Dus ook in de hele maatschappij is afhankelijkheid de norm. Zo doordrongen in alle aspecten van het leven, dat we het niet eens meer in de gaten hebben!

3e laag

Als we denken dat we de eerste twee lagen van afhankelijkheid redelijk hebben begrepen en de bijbehorende trauma’s en blokkades hebben getransformeerd, stuiten we op een diepere, spirituele laag van afhankelijkheid en angsten.
We zijn hier op aarde gekomen als ziel om ervaringen op te doen en om uiteindelijk het GodsLicht steeds meer te integreren in ons lichaam en ons hart. Dit is een individueel bewustwordingsproces van transformatie na transformatie.
In dit proces komen we telkens stukken van het ego tegen. Zeg maar, het babystadium van onze ziel en persoonlijkheid. Het ego wil nooit verandering. Het zit in een overlevingsmechanisme zoals bij de 1e laag van een onzekere baby. Het ego is altijd bang dat het niet gezien en gehoord wordt. Het is makkelijker om in de greep van dit ego te blijven, om in afhankelijkheid te blijven van anderen en van de groepsdruk in de samenleving. Om in afhankelijkheid te blijven van de rollen die we spelen.

Het vereist moed, geduld, doorzettingsvermogen en veel zelfliefde om onafhankelijk te worden. Om soeverein te worden. Pas dan kan de onvoorwaardelijke Liefde van ons Hogere Zelf volledig bij ons binnen komen. Dan zijn we vrij!

En dan kunnen we wel diep vervullende relaties aangaan.

Met onszelf en met anderen.

Heb je hulp nodig bij dit proces?
Bel mij op 0611566239 om een afspraak te maken in Maarn.

Christa Nagtegaal

Healer, Holistisch Therapeut, Acupuncturist

Oprichter Stichting Liefde & Vreugde

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...