Wie (Niet) Reist Is Gek

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven. Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama.

Ap heeft het over Wegwee, een begrip dat mij aanspreekt.

Afgelopen week mocht in het genoegen slaken om met een prachtige groep mensen een week te vertoeven in de ruigte, leegte en schoonheid van het Catalaanse Montsant gebergte. Voor mij een thuiskomen en met nieuwe ogen kijken naar mezelf en de ander. We waren het erover eens. Het zo samen in de natuur zijn, op basis van gelijkheid bracht ons in een flow en inspiratie was ruim aanwezig. Ieders talent was zichtbaar en nieuwe oude kwaliteiten kwamen aan het licht. Dit is niet mogelijk in een zaaltje in Nederland of zelfs niet in een Nederlands bos. Ruimte, vertrouwen, humor, grenzen verleggen, kwetsbaarheid, natuurlijk leiderschap, saamhorigheid, flexibiliteit, verbinding, warmte, mildheid, helemaal jezelf mogen zijn, geluk, vrijheid.

Het terugkomen in het dagelijks leven is wat ik omgekeerde heimwee noem of is dat dan terugwee? Het gaat me vaak moeilijk af maar deze keer was het anders. Ik voel de verbondenheid en liefde nog steeds ook al zijn we fysiek niet altijd verbonden. Ik vermoed dat dat komt omdat ik meer liefde en verbinding voel met wie ik in wezen ben. Dat zeggende zou er ook geen wegwee of terugwee meer zijn want in neem mezelf altijd mee.

Nou Ap van mij mogen de haakjes weg: Wie niet reist is gek. Ik ga je lezen...

Door: Yolande van Wijk

Yolande van Wijk

Ik ervaar bij mezelf en bij anderen, dat reizen een prachtig middel is om te herijken, op te laden en geïnspireerd te raken. Het helpt ook bij de ontdekking van nieuwe en bekende kwaliteiten, maar ook schaduwkanten komen naar voren. Vooral als het een reis is buiten het bekende, naar nieuwe plekken met nieuwe reismaten, of alleen. Mijn ervaring is ook dat er ruimte komt voor creativiteit, voor ideeën, voor ingevingen. Het gaat meer stromen op mentaal, spiritueel, emotioneel en fysiek niveau. In mijn werk komen mijn liefde voor reizen, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid bij elkaar.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...