De essentie van Psychosynthese

Vers terug uit India

De hele maand januari ben ik weggeweest, een break. Ik dacht dat dat heel lang zou zijn, maar de dagen zijn werkelijk voorbij gevlogen! Het is een prachtige ervaring geweest waarbij ik uit mijn dagelijkse rollen kon stappen: moeder, partner, trainer, docent, therapeut, etcetera. Een vorm van disidentificatie waarbij de ‘afdeling planning & controle’ even off-line was. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb genoten en geleerd van een maand ashtanga yoga practise bij Saraswathi Jois in Mysore, Zuid-India. Bijzonder waardevol en confronterend om te ervaren hoe mijn lichaam zich her-innert… oude patronen, gedachten, gevoelens, maar ook nieuwe perspectieven, mogelijkheden, nieuw denken en voelen. Me realiseren dat er geen ‘shortcut’ naar vrijheid en liefde bestaat, dat investeren in de dagelijkse oefening en discipline me vanzelf op weg helpt. Ik ervaar hierin een overeenkomst met Psychosynthese, mooi verwoord door Piero Ferrucci:

‘In ieder van ons is een kern waar we niet zijn gekwetst, waar we gezond, ontvankelijk en krachtig zijn… Deze kern terugvinden is misschien wel de mooiste zoektocht van ons leven.’ — Piero Ferrucci, Psychotherapeut, Filosoof, Schrijver.

Hoewel er geen shortcut naar je-zelf bestaat, bieden we toch een short-course Psychosynthese Essentials. Deze 5 dagen geven je de mogelijkheid om kennis te maken met belangrijke principes van deze positieve transpersoonlijke psychologie. En het biedt je de kans om te ervaren wat een holistische psychologie jou misschien wel te bieden heeft. Zelf ben ik in 1994 in aanraking gekomen met Psychosynthese, en ik had nooit kunnen bedenken dat ik er mijn beroep van zou maken… Voor mij persoonlijk betekent Psychosynthese dat ik mijn verlangen naar vrijheid, liefde en intimiteit naar mezelf en naar anderen steeds meer ruimte geef in mijn leven. Zo heeft iedereen wel een dieperliggend verlangen geloof ik… waar je in de waan van de dag niet aan toe komt, maar waar je – om ècht te leven – ook niet onderuit kunt…

Ik voel me geïnspireerd om de komende maanden de Psychosynthese Essentials te geven, samen met mijn collega Yvonne Steenmetz.
Namasté Kirsten Koetsier

 

Onvoorwaardelijk liefde
Toen ik 25 jaar geleden een workshop deed rondom psychosynthese, was ik op zoek naar contact met andere mensen zoals ik dat ervoer in het contact met mijn pasgeboren dochter. De openheid, onvoorwaardelijkheid, liefde, die ik voor haar voelde wilde ik ook gaan voelen in het contact met anderen. Met mijn partner, vriendinnen, mijn familie, collega’s. Er zat alleen van alles in de weg. Mijn verleden had mij gevormd tot wie ik was… Ik was onzeker, maar verbloemde dat door flink te zijn, allerlei activiteiten te ontplooien, te doen alsof ik alles wel aankon. Ik voelde me geregeld eenzaam, ondanks ook mooie contacten met mijn partner, vriendinnen, zussen. En ondertussen dat verlangen voelen naar echt contact, diepgang, ‘iets’ ontbrak. Deels vond ik dit in de kerk in een jongerenwerkgroep waar we praatten over onderwerpen die ons bezighielden als relaties, wat geloof je, seks, etc. In de psychosynthese-workshop raakte mij de onvoorwaardelijkheid: alles in mij mocht er zijn, al mijn gedachten, gevoelens, gedragingen waren ‘gewoon’, ze waren er niet voor niets. Ze zijn in mijn jeugd ontstaan, als overleving of bescherming, zelfs mijn woede en (on)macht en jaloezie, etc. En ik had kwaliteiten! Mijn zachtheid was geen weekheid, maar echte zachtheid en fijngevoeligheid en zuiverheid, waar ik ontroerd van raakte. En ik had bijvoorbeeld ook kracht, wat iets anders bleek dan bepalen, wat ik ook goed kende. Gaandeweg ben ik al die kanten in mezelf gaan leren kennen en vooral accepteren en met mildheid naar leren kijken, in plaats van met allerlei oordelen die ik had. En nog wel heb natuurlijk, ze poppen soms gewoon op, maar ik kan ze nu begrenzen, zien wat er speelt en mijn aandacht richten op de mooie kanten van mezelf en anderen. Ik ben steeds meer aan het ontdekken wie ik in wezen ben, wat mijn kernkwaliteiten zijn, wat ik wil doen in deze wereld. Een onderdeel daarvan is het doorgeven van dit ‘gedachtengoed’. Zodat steeds meer mensen een stuk vrijheid, liefde, mededogen in zichzelf gaan ontdekken, waarmee we onze naaste omgeving en de wereld een stukje mooier en fijner kunnen maken.

Hartegroet, Yvonne Steenmetz

 

Psychosynthese Academie

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...