De Gelukkige Thuiswerker

De Gelukkige Thuiswerker

Door: Ien Holman

 

Ben jij thuiswerker? Freelance journalist/copywriter, zzp-er met een zaak aan huis, webbouwer/designer, student, vertaler etc. En is je huis ook je werkplek? Heb je dan een separate werkkamer, werk je overal in huis waar er op dat moment iets vrij is of heb je een vaste plek aan de (keuken)tafel?

Werk en privé gescheiden

Voor thuiswerkers kan het extra lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden. Hoe doe jij dat? Heb jij met jezelf en je medebewoners de afspraak dat je alleen maar werkt op je werkkamer of je werkplek? En heb je daar dan voldoende discipline voor? Of loop je in privétijd vaak even naar je laptop, pak je je telefoon om op werkniveau mails en sociale media te checken, werk je nog even snel aan dat ene artikel of stuur je die klant snel een bericht? Want omdat we op vele manieren en heel dichtbij online kunnen zijn, is het makkelijk om gewoon maar door te werken.

Werk- en werkvrije ruimte

Gun jij jezelf een rustige werkplek/kamer en ben je in staat om daar op gezette tijden met aandacht en in concentratie te werken? Heb jij het zo afgesproken met je medebewoners dat je niet gestoord wordt als je op je werkkamer of werkplek zit?

Of zit je op een plek in de ziel van je huis en zie, hoor, weet, voel, ruik je iedereen langskomen en word je voortdurend afgeleid? En hoe gek, onrustig, gestrest word je daarvan? En waar vind je dan nog rust in huis?

Als je thuiswerker bent, is er naast het belang van een eigen werkruimte de noodzaak om ergens in huis een ruimte te hebben die werkvrij en volkomen rustig is.

“Een eigen plekje wil zeggen een plekje waar geen eisen aan je worden gesteld, waar niets hoeft.”

Julie Morgenstern, professional organiser & productiviteitsconsultant

En of je nu alleen of met meer mensen in huis woont, voor iedereen is het belangrijk dat er minimaal één niet werk gerelateerde ruimte in huis beschikbaar is. Sommigen kiezen als werkvrije ruimte de wc, slaapkamer of keuken. Akkoord als je alleen maar werkvrij zoekt. Echter als je echt een plek wilt waar het niet alleen werkvrij maar ook relaxt, stil en rustig is, raad ik je aan verder op zoek te gaan in huis. De wc kan weliswaar even een toevluchtsoord zijn, maar lijkt mij een noodoplossing.

Stilteplek

De plek die ik op het oog heb, noem ik een stilteplek. Een ruimte ergens in huis waar een stoel/bank staat en een kaars en/of een geliefd voorwerp. Met mooie kleuren en fijne geuren. Het kan een aparte kamer zijn, maar ook een hoekje in een kamer. Een stilteplek hoeft niet groot te zijn, als hij maar prikkelvrij en stil is en als iedereen maar weet dat de rust en stilte daar gerespecteerd worden.

En wist je dat het nog het leukst is als niet alleen jij van die plek gebruik maakt, maar het hele gezin / alle medebewoners? Ieder op zijn beurt of allemaal tegelijk stil zijn, ademen, dagdromen, lezen, naar muziek luisteren, mediteren. Zie je het voor je? Hoe mooi zou dat zijn!

Iedereen heeft er baat bij

Ook al heeft thuiswerken vele voordelen, je hebt als thuiswerker dus een extra uitdaging om werk en privé gescheiden te houden. Zorg goed voor jezelf. Allereerst m.b.v. een separate werkplek en vervolgens m.b.v. een werkvrije ruimte en/of een stilteplek. Niet alleen jij, maar al je medebewoners zijn hierbij gebaat!

Wil je hier meer over weten? Voel je welkom me te bellen of mailen.

Reageer s.v.p.!

Wat ik in elk geval graag van jou als thuiswerker zou willen weten, is hoe jij het thuis georganiseerd hebt. Kun jij werk en privé scheiden en hoe doe je dat? En heb jij een plek in huis die werkvrij en stil is? Of vind je dat juist heel moeilijk en waar loop je dan tegenaan?

Ien Holman, Rustbrengend Coach
www.kiesvoorrust.nu
ienholman AT kiesvoorrust DOT nu
033 4630416 / 06 40316007

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Ien Holman

Rust is een bewuste keuze!

Na een loopbaan als onderwijzeres, pedagoog/onderwijsbegeleider, (spiritueel)coach en stembevrijder heb ik het roer omgegooid en ben ik begonnen met Kies voor Rust!

In Kies voor Rust! heb ik alle door de jaren heen opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring gecombineerd tot een unieke begeleidingsvorm voor mensen die meer rust willen in hun huis.

Voor mezelf is het ook van groot belang om te kiezen voor rust in mijn huis en mijn hoofd. Ik ben weliswaar van nature een rustig mens, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit overprikkeld of gestrest ben. In tegendeel zelfs, misschien dat juist door mijn rustige aard overprikkeling op de loer ligt. Dus creëer ik (momenten van) rust in de tent. Het liefst om te voorkomen dat ik gestrest ga rondlopen en mezelf en mijn omgeving in de weg zit en soms ook om van zo'n situatie te kunnen herstellen.

Wil je weten hoe ik zorg voor rust in mijn huis en hoofd? Ga naar de blogpagina en lees mijn blogs.

Ik kies bewust voor rust! En jij?

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...