Goede voornemens?!

Goede voornemens?!

door: Helma van Schendel

 

 

Allereerst voor jou de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar! Ook goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Ik wel. Als zoetekauw heb ik besloten mijn suikerinname eens serieus aan te pakken. Steeds duidelijker dat suikers de oorzaak zijn van vele kwalen.

Suiker als verslaving
Bewezen is dat de behoefte aan suiker invloed heeft op hetzelfde gebied in de hersenen als een drug als coca├»ne. Vandaar dat we zo moeilijk van die zoetheid af kunnen blijven. Zelfs Jamie Oliver hield recent nog een hartstochtelijk pleidooi om de suikerinname te verminderen. Nooit meer taarten eten hoeft van hem niet, maar door frisdranken (vloeibare suiker) en verstopte suikers proberen te mijden zouden we al grote stappen bereiken.

87 verschillende benamingen
Met name alle bewerkte producten zitten vol met suiker. Als je eens een tijdje de moeite neemt om etiketten te lezen, zie je dat eigenlijk in bijna alle bewerkte producten wel suikers zijn toegevoegd. Tijdens mijn Beter eten, beter leven workshop, die ik op lagere scholen wel geef, laat ik de kinderen een lijst voorlezen. Op die lijst staan wel 87 verschillende soorten benamingen van suiker. De meeste benamingen eindigen op -ose, -siroop, -stroop, -nectar en natuurlijk op -suiker.

Vers koken
Wil je je suikerinname proberen te verminderen is het eten van verse producten een goede stap. Zelf vers koken zorgt dat je precies weet wat je binnen krijgt. Zin in zoet? Neem vers of wat gedroogd fruit. Omdat hierin ook vezels zitten, zal je niet oneindig dooreten. Je krijgt een signaaltje in je hersenen, dat je vol zit. Als je tenslotte nog een stapje extra wilt zetten kan je ook nog met onze koolydraatarme beebox aan de slag.

Veel succes allen met jullie gezonde nieuwe voornemens!

Dit blog is geschreven door Helma van Schendel van de Beebox, een biologische groentebox die thuisbezorgd wordt.

 

 

Helma van Schendel

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...