Grenzen stellen

Grenzen stellen

Door: Saskia Bakker

 

 

Grenzen aangeven

In mijn praktijk komen mensen om uiteenlopende redenen: te moe, teveel stress op het werk, zorg om de kinderen, slecht slapen, heftige hoofdpijnen, relatie loopt niet lekker, niet verwerkte gebeurtenissen.

Integrale massage

Met integrale massages onderzoeken we wat het lichaam te vertellen heeft, waar de disbalans (het meest) aanwezig is. Soms geeft cliënt zelf het gebied aan, soms wordt tijdens het inmasseren duidelijk waar de aandacht naar toe mag gaan.

Als we diep gaan werken met bindweefselmassage is het belangrijk, dat cliënt aangeeft wanneer voor haar/hem de druk teveel wordt. Dat betekent dus níet met je kaken stijf op elkaar volhouden, ‘want het is vast goed voor me, als ik deze pijn verdraag’. En hier komt met enige regelmaat de eerste uitdaging voor cliënt naar voren: ‘ik weet eigenlijk niet wat mijn grens is’, luidt dan de reactie.

Ja zeggen en nee voelen

Grenzen aangeven is voor veel mensen moeilijk. Ja zeggen, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, maar ja, je wilt graag klaar staan voor de ander of je wilt er graag bijhoren. Je mening inslikken, want stel je voor dat de ander je anders niet meer aardig vindt of dan teleurgesteld is in je (herken je die?!). Of ja zeggen, omdat je je anders schuldig voelt (je zou toch ‘ns egoïstisch gevonden worden). Over je grenzen (laten) gaan Iedereen doet wel eens ja, terwijl hij/zij nee voelt. En een keer jezelf opzij zetten, daar word je echt niet ziek van. Maar te vaak over je grenzen (laten) gaan, leidt uiteindelijk tot fysieke en psychische

klachten. Voorbeelden zijn burn out, overspannen zijn, te moe, eindeloos piekeren, om niets huilen of juist niet meer kunnen huilen, fysieke klachten. Maar ook vage klachten zoals 4x per jaar verkouden zijn, die steeds weer opspelende schouder, altijd koude voeten, of midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen, kunnen zomaar komen vanuit het niet jegrenzen stellen.

Grenzen afbakenen is een must

Grenzen aangeven is essentieel, zelfs een must voor je eigen gezondheid, voor je ontwikkeling en voor je eigen geluk. Door je grens te stellen voorkom je dat je teveel energie van jezelf weggeeft en zelf met een lege batterij blijft zitten, terwijl je gesprekspartner weer huppelend er tegen aan kan.

Sessies

Met integrale massages en healingen leer je jouw grenzen te (h)erkennen en hoe deze aan te geven zonder wakker te liggen wat een ander daar mogelijk van vindt. Ook onderzoeken we wat maakt, dat jíj het zo ingewikkeld vindt om te gaan staan voor jezelf en die grens af te bakenen. Ook helder hebben waar jóuw grenzen liggen? Bel Sassense voor een afspraak.

 

Saskia Bakker, eigenaar Sassense, praktijk voor massage en bewustzijnswerk 

 

 

Saskia Bakker

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...