Hoe maak je ruimte voor jouw zelfherstellend vermogen?Op FB las ik in die week een berichtje dat begon met: "Het is de Week van de Werkstress!
Bijna een miljoen Nederlanders loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische problemen.”

 

  • Volgens het CBS heeft 30% van de werknemers die moeten verzuimen last van werkstress, van burn-out-klachten.
  • En blijkt dat 15% van de werknemers te maken heeft met agressie, geweld en ongewenst gedrag van leidinggevenden en collega’s
  • Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva.

te hoge druk

Als ik luister naar de mensen om mij heen dan is dit aan de orde van de dag. Het werk zelf geeft plezier en voldoening maar de omstandigheden waaronder het gedaan moet worden leiden tot een veel te hoge druk.
Om jezelf af te leiden plof je ’s avonds in de bank om te relaxen bij de TV…. een spannende triller, een documentaire of het nieuws of een ander scherm. Dan heb je je hoofd even op andere onderwerp. Afleiding.

De spanning die je mee beleeft op TV, als afleiding, geeft hetzelfde effect als dat je het in werkelijkheid beleeft. In de hersenen wordt angst en spanning voortdurend geregistreerd via de amygdala,
Je lichaam reageert met verhoogde stress signalen, vaak onbewust en reflexmatig. Ook je hersenfrequenties reageren daarop.
Niet zo vreemd dat juist dan ook de behoefte aan snacken groter is: door die adrenalineverhoging hunkert het lichaam om snelle energie……
Afleiding zoeken voor het veel te volle hoofd is iets anders dan werken aan je ontspanning. Wat ontbreekt is het ervaren van plezier en de voldoening, van rust.

Wist je dat jouw hersen bestaan uit een linker en rechter hersenhelft?

Die twee op elkaar lijkende gebieden hebben een verschillende taak en ook een verschillende frequentie:

  • In het dagelijkse leven gebruiken we veelvuldig onze linkerhersenhelft: dat deel van ons brein is gespecialiseerd in analytisch en logisch denkwerk. We ordenen de informatie of we zetten onze gedachten netjes onder elkaar. We rekenen, puzzelen, lezen, sorteren en volgen instructies op. We maken redeneringen en plaatsen zaken in een perspectief. De linkerhersenhelft functioneert sneller.
  • De specialisatie van de rechterkant van het brein is het zien van de samenhang tussen afzonderlijke delen. Dit deel van het brein richt zich op beelden, kleuren, gevoelens en intuïtie. Rechts associeert en voegt kleuren en beelden toe aan de woorden en ideeën. Rechts denkt in patronen, plaatjes en in ‘gehelen’ De rechterkant van het brein functioneert trager.

Verbetering van de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft bevordert de rust in je hoofd. Je krijgt meer overzicht op de wereld. En de integratie tussen je verstand en gevoel verbetert.

Ruimte voor het zelfherstellend vermogen?

genieten schept ruimte voor het zelfherstellend vermogen

In de laag van Theta- en Delta- hersengolven kom je in het gebied van regeneratie, herstel en genezing.
Meditatie is een uitstekend middel om naar een lagere hersengolf beweging te komen. Meditatie is niet voor iedereen de weg. Gelukkig zijn er ook vele wegen naar Rome.
Wandelen, rustig wandelen in de natuur ook prima, sporten uitstekend maar laat de drang tot prestatie en concurrentie dan wel even thuis. Bewegen om het bewegen zelf.
Tijd door brengen samen met je gezin of met je dieren of met jezelf en daarvan genieten.
Schakeloefeningen doen om in je rechterhersenhelft te komen.

Plezier en voldoening ervaren aan hetgeen wat je doet i.p.v. prestatiedruk en concurrentie.

Ook klankbehandeling is een van de manieren waarop je de innerlijke rust en ontspanning bevorderen. De hogere hersenfrequenties worden lager. De toegang tot de rechterhersenhelft wordt makkelijker.
Omdat je in het geheel wordt aangeraakt met de klank, herstelt de vitaliteit, de rust en ontspanning en wordt plezier in het leven verbetert.

Ik ben me er goed van bewust dat ik niet volledig ben met deze blog.

Het is mijn bedoeling om je met deze info te helpen, om te begrijpen en inzicht te krijgen. Om zo keuzes te maken voor een volgende stap op weg naar meer rust en plezier in het leven.

Heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen laat het me weten

Een warme groet,
Corrie

 

Corrie Derks

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...