Kind aan eigen huis!

Kind aan eigen huis!

Door: Ien Holman

 

Voelen je kinderen zich kind aan eigen huis?

Ik heb in blog 2 ‘mijn huis als rustpunt’ geschreven dat jij misschien wel denkt dat ik lekker praten heb. Dat het met kinderen in huis niet of moeilijk te doen is om de maatregelen die van je huis een rustpunt maken uit te voeren, omdat er geen tijd of geen puf voor is.

Toegegeven, het is een stuk eenvoudiger als je alleen of met twee volwassenen woont, maar onmogelijk is het zeker niet. En bovendien is het naar mijn idee zeer wenselijk om juist met een druk gezin te zorgen voor rust in de tent. Jij bent niet de enige die daar baat bij heeft. Integendeel, het hele gezin is er bij gebaat dat jullie huis een rustpunt is.

Het gaat er ook niet om dat je huis om door een ringetje te halen is. Het gaat er om dat jij en je gezin je er prettig en veilig voelen. Dat iedereen er tot rust kan komen en dat er ergens een plekje is – hoe klein ook – waar het rustig en stil is.

Anno 2016 leven we een hectisch leven. Er gebeurt veel, er is veel te ervaren.

Zowel in de wereld als in ons eigen leven. Ook voor kinderen. Veel (digitaal) aanbod, veel prikkels, veel onrust. Vaak leuke, interessante en gezellige dingen, soms ook moeilijker te verwerken zaken.

De hectiek van de dag  kan behoorlijk in ze gaan zitten.

Even afstand nemen? Die tijd nemen ze niet snel of ze worden er niet op gewezen door hun ouders. Toch hebben zij er ook behoefte aan af en toe even een stop te maken.

Voor ieder mens –groot en klein – staan lichaam en geest en de plek waar we leven in verband met elkaar. Zo is de ruimte buiten ons van grote invloed op onze innerlijke ruimte en onze gemoedsrust. Het is moeilijk om rustig te zijn wanneer ons lichaam niet in een fysieke ruimte is waar rust heerst. Wanneer we over een rustige plek beschikken, kunnen we tot onszelf komen. En welke plek is daarvoor – in de meeste gevallen – beter geschikt dan je eigen huis?

Hoe wordt je huis dan een rustpunt met een druk gezinsleven? Enkele handreikingen:

  • Diet Groothuis beschrijft het ‘snelpoetsen’ in “Het Grote Poetsboek.” Een vlot geschreven boek met praktische, snelle tips voor iedereen die het poetsen en opruimen een beetje verleerd is, het nooit geleerd heeft, er te weinig aan toe komt of er een hekel aan heeft.
  • Betrek je kinderen bij de zorg voor een rustig en harmonieus huis. Kinderen kunnen al jong leren het gebruikte spel - materiaal weer op te ruimen. Geef ze verantwoordelijkheid die ze aankunnen. Je kunt taakjes met ze afspreken die passen bij hun leeftijd. Doe ze voor hoe je huishoudelijke taken uitvoert. Toon het goede voorbeeld. Maak afspraken over de energie, sfeer en leefbaarheid in huis.
  • Besteed zorg aan een stil plekje ergens in huis, besteed aandacht aan koken en gezamenlijk eten,  maak van je woonkamer een echte leef- en ontmoetingsruimte zonder (al teveel)  apparatuur.

Dus ook je kind heeft er baat bij als jullie huis opgeruimd, (snel) gepoetst en bewust ingericht is. Zodat het er zacht aanvoelt voor de zintuigen; zodat het er veilig, rustgevend en harmonieus is; zodat het zich kind aan eigen huis kan voelen. Het heeft er nu plezier en later gemak van.

Vind je het lastig dit in je eentje te realiseren? Wil je meer rust in de tent voor je gezin en jezelf? Of wil je hulp bij het zoeken en inrichten van een stilteplekje? Neem gerust contact op.

www.kiesvoorrust.nu
ienholman AT kiesvoorrust DOT nu
033-4630416 / 06-40316007   

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Ien Holman

Rust is een bewuste keuze!

Na een loopbaan als onderwijzeres, pedagoog/onderwijsbegeleider, (spiritueel)coach en stembevrijder heb ik het roer omgegooid en ben ik begonnen met Kies voor Rust!

In Kies voor Rust! heb ik alle door de jaren heen opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring gecombineerd tot een unieke begeleidingsvorm voor mensen die meer rust willen in hun huis.

Voor mezelf is het ook van groot belang om te kiezen voor rust in mijn huis en mijn hoofd. Ik ben weliswaar van nature een rustig mens, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit overprikkeld of gestrest ben. In tegendeel zelfs, misschien dat juist door mijn rustige aard overprikkeling op de loer ligt. Dus creëer ik (momenten van) rust in de tent. Het liefst om te voorkomen dat ik gestrest ga rondlopen en mezelf en mijn omgeving in de weg zit en soms ook om van zo'n situatie te kunnen herstellen.

Wil je weten hoe ik zorg voor rust in mijn huis en hoofd? Ga naar de blogpagina en lees mijn blogs.

Ik kies bewust voor rust! En jij?

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...