Reis van de helende klanken

Mijn passie voor muziek en mijn levensmissie om mijn “eigen wijs” te spelen en te componeren kreeg een extra dimensie toen ik mijn eerste klankschaal kocht. Het begin van een helende en inspirerende muzikale reis die ten grondslag ligt aan State of Mine. Een combinatie van intuïtieve muziek op piano en klankschalen.

70% Water

De afgelopen jaren heb ik de schoonheid en werking van klankschalen ontdekt. De betoverende klank alleen is op zich al een lust voor het oor. En bij dit ene zintuig houdt het niet op! De schalen worden handgemaakt van meerdere metalen. Meestal 7. De trilling wordt veroorzaakt door hem aan te slaan of aan te strijken (vergelijkbaar met het met je vinger een glas te laten “zingen”) met een klopper of striker. Aangezien ons lichaam voor 70% uit water bestaat, dringt de trilling van de schalen ons lichaam binnen, en zorgt daar voor een diepe ontspanning van oa de spieren en organen. En dan heb ik het energetische nog even buiten beschouwing gelaten. De helende werking van deze schalen is een beproeft recept in veel Aziatische landen, waar de meeste worden gemaakt. Steeds vaker kom je ze ook in onze westerse maatschappij tegen. Ze worden tijdens meditaties en klankenbaden ingezet. En ook worden er massages mee gedaan.

Het begin van een helende muzikale reis die ten grondslag ligt aan State of Mine.

In mijn leven ben ik meerdere keren geconfronteerd met het feit dat ik mezelf voorbijliep. Te veel hooi op mijn vork. Als creatieveling werk ik graag vanuit intuïtie.  Daarin kan ik mij helemaal verliezen. Dat levert vaak ook mooie resultaten op. Alleen ben ik daarin ook wel eens over mijn grenzen gegaan. Dat in combinatie met mijn hooggevoeligheid, hebben mij laten inzien dat ik meer grip op mijn eigen leven wilde krijgen. Via de weg van veel studie en meditatie, vind ik meer rust, en herken ik eerder de valkuilen, die mij uit balans brengen. Mijn leven is daardoor zoveel prettiger, en mijn ervaringen gun ik anderen ook. Daarom help ik met ontspannen, het vinden van rust en balans.

Eigen klankenpalet

Mijn fascinatie voor deze bijzondere “instrumenten” werden aangewakkerd op mijn pad van “de weg naar binnen”. Via meditatie en ontspanning en ook bij mijn opleiding bij Mens & Intuitie, kwam ik geregeld met ze in aanraking. Ik ben zelf gaan verzamelen. Inmiddels heb ik zorgvuldig een eigen klankenpalet opgebouwd. Telkens als ik de behoefte voelde om mijn collectie te vergroten, liet ik me leiden door de sterke aantrekkingskracht die mij bij de juiste schaal uit liet komen. Op mijn cd “State of Mine”versmelten ze met intuïtieve pianoklanken. Ik heb bijzondere mensen ontmoet die vol bezieling deze klanken op diverse manieren inzetten, met helende werking.

Profetisch klein fabrieksschaaltje

Ik had reeds een klein fabrieksschaaltje gekregen van mijn zus toen ik nog studeerde. Die is altijd meeverhuisd, maar ik schonk er nooit echt veel aandacht aan. Ik kon het houten kloppertje die erbij hoorde ook niet meer terugvinden. Maar nu vult hij mijn inmiddels rijke collectie aan. Als herinnering aan het geplante zaadje met voorspellende gave, die jaren later in een volwassen collectie zijn ere-functie opeist.

De schaal die eenzaam aan de top staat

Sinds afgelopen zomer is mijn collectie verrijkt met wel een hele speciale “juweel”.

Deze zorgvuldig met de hand gemaakte schaal met hele bewerkelijke inscripties komt uit een heel bijzonder gebied gelegen in het noorden van Nepal. Het plekje in het Mustang gebied waar deze schalen vervaardigd worden is ver gelegen van de bewoonde wereld. Hij is slechts, vanaf een bepaald punt, bereikbaar te voet. Vanaf dat punt kost het 10 dagen heen en 10 dagen terug lopen. Zelden heb ik een schaal ervaren met zo’n impact. En wat er aan klank allemaal gebeurd met 1 slag is met geen pen te beschrijven. De klank die de trilling veroorzaakt lijkt haast wel een zelf geïnitieerde symfonie, gecomponeerd door de moeder natuur met haar natuurkundige principes van energie.

Helende en zuiverende werking

De goede verstaander kan de reikwijdte van de contrabassen tot aan de violen en fluiten aan toe ontwaren.

De hoogste bergen van de wereld zijn via de oren en alle cellen in je lijf waarneembaar met een helende en zuiverende werking. Eenzaam aan de top geeft deze schaal misschien wel een omschrijving die de lading vanuit meerdere percepties dekt.

Deze schaal is middels diepe verlangens naar zuivere kwaliteit en toegewijde zoektocht naar Nederland gehaald door Esther van Santen van Himalyan Heart.

 

Meld je aan voor de gratis wekelijkse pianomeditaties 

 

klankenpad elke eerste donderdag van de maand in Hoenderloo.

 

en kijk in de agenda voor concerten en activiteiten van Michiel.

Michiel Buursen

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...