Uit en Thuis 

Uit en Thuis 

Door: Ien Holman

 

Als verwijzing naar een interview met vogeldagboeken-man Adri de Groot, had de Volkskrant op 3 mei jl. deze kop op de voorpagina: ‘natuur als balsem voor de ziel.’ En Adri de Groot zegt zelf in het interview: ‘natuur is zalf voor de geest.’

Balsem voor de geest of zalf voor de ziel ……  hoe je het ook noemt, ik ervaar zelf ook altijd de helende werking van de natuur. Of je er nou wandelt, fietst, sport, vaart, ligt of speelt er gaat zo’n rustgevende energie van haar uit. Ik vind wandelen het fijnst en ook nog graag in mijn eentje om zo optimaal mogelijk te genieten van de schoonheid en energie die de natuur met mij deelt. Er wordt wel gezegd dat de natuur schuldig is of onverschillig. Ik ervaar dat niet zo en ben het er dan ook niet mee eens. Voer voor een ander soort blog☺

Outdoorbedrijf  ‘ Bever ’ kopt in haar laatste nieuwsbrief: ‘

De stad uit – de natuur in. Alles wat je nodig hebt om even helemaal te ontsnappen.’ Als je dat leest, vraag je je af waaraan je moet ontsnappen. Maar laten we ervan uit gaan dat hier onze drukke medemens wordt bedoeld die in deze meivakantie graag even afstand wil nemen van alles wat maakt dat hij/zij het zo druk heeft. Je kunt je ook afvragen of je daar ooit helemaal aan ontsnapt, maar ook dat laat ik liggen. Ik wijs hier op de aanname van Bever dat je in de natuur de hectiek van de dag achter je kunt laten en er kunt ontladen en ontspannen. Helemaal mee eens, maar dat had je al begrepen.

Als je wilt ontspannen kun je ook zeggen:

Je huis uit – het yogacentrum of de sauna in. Of je huis uit - op weg naar de mindfulness-, Tai Chi-, meditatiecursus, het zangkoor, het stiltecentrum, de sport- en fotoclub en ga zo maar door. Ook hier ben ik het mee eens. Allemaal heerlijke dingen om uit te rusten en op te laden.

Maar er komt ooit een moment dat je weer huiswaarts keert. En als de sfeer en energie van je huis het toelaten het ontspannen gevoel nog een poosje vast te houden en ook in staat zijn het energiereservoir t.z.t. weer aan te vullen, dan is het fijn thuiskomen.
Echter wanneer je terugkomt in een huis waar geen rust is, waar de energie – om welke reden dan ook -  niet fijn aan voelt, waar je hele drukke bestaan weer onmiddellijk op je afkomt, dan kom je niet lekker thuis en zetten die paar uur tot paar weken ontspanning buiten de deur weinig zoden aan de dijk.

Laatst zei iemand tegen mij dat een yogacentrum een concurrent van mij is. Ik was verbaasd: hoezo concurrent, we vullen elkaar toch aan? Wat heeft een yogales van een uur per week voor zin als je de rest van de tijd alleen maar holt en vliegt en niet in staat bent thuis de rustgevende energie van yoga voort te zetten?

Kortom, er lekker op uit trekken en genieten van de natuur en alle andere voorzieningen op het gebied van rust en ontspanning is fantastisch en soms noodzakelijk, maar heeft pas echt effect als je terugkeert in een huis dat een rustpunt voor jou is.

Wist je dat ik werk met mensen die vinden dat ze in hun eigen huis te weinig tot rust kunnen komen?

Wil je ook meer rust in de tent? Neem gerust contact op.

www.kiesvoorrust.nu
ienholman AT kiesvoorrust DOT nu
033-4630416 / 06-40316007   

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Ien Holman

Rust is een bewuste keuze!

Na een loopbaan als onderwijzeres, pedagoog/onderwijsbegeleider, (spiritueel)coach en stembevrijder heb ik het roer omgegooid en ben ik begonnen met Kies voor Rust!

In Kies voor Rust! heb ik alle door de jaren heen opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring gecombineerd tot een unieke begeleidingsvorm voor mensen die meer rust willen in hun huis.

Voor mezelf is het ook van groot belang om te kiezen voor rust in mijn huis en mijn hoofd. Ik ben weliswaar van nature een rustig mens, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit overprikkeld of gestrest ben. In tegendeel zelfs, misschien dat juist door mijn rustige aard overprikkeling op de loer ligt. Dus creëer ik (momenten van) rust in de tent. Het liefst om te voorkomen dat ik gestrest ga rondlopen en mezelf en mijn omgeving in de weg zit en soms ook om van zo'n situatie te kunnen herstellen.

Wil je weten hoe ik zorg voor rust in mijn huis en hoofd? Ga naar de blogpagina en lees mijn blogs.

Ik kies bewust voor rust! En jij?

Ien Holman, Rustbrengend Coach bij Kies voor Rust!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...