Wat is orthomoleculaire therapie?

Wat is orthomoleculaire therapie?

Door: Marianne Draaijer

 

 

Wanneer mensen vragen wat orthomoleculair eigenlijk is, vind ik daar moeilijk een eenvoudig antwoord op. Je moet echt van dit woord gehoord hebben wil je er gericht op gaan zoeken. Jammer eigenlijk dat we onze beroepsgroep op deze manier “verbergen” door een moeilijk woord te gebruiken.

Eerst maar heel technisch: orthomoleculair kan je opsplitsen in “orthos” wat staat voor juist, gezond of recht en “moleculair” wat staat voor molecuul. Een molecuul is het kleinste deeltje dat nog de eigenschappen van een stof heeft en is zelf opgebouwd uit atomen.

De verduidelijking

Kortweg houden we in de orthomoleculaire geneeskunde ons bezig met de optimale verhouding van stoffen in ons lichaam, zowel binnen als buiten de cellen. Wanneer er een onbalans is kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. We pakken het probleem bij de oorzaak aan op moleculair niveau, dus bij de basisstoffen. We bestrijden niet de symptomen. Onder andere komen de volgende vragen boven:

* Heb je van alle stoffen voldoende in je lichaam?

* Gebruikt je lichaam dit ook op een goede manier?

* Waar kan je als individu meer van gebruiken?

* Wat kan je zelf doen om de stoffen weer optimaal tot je te nemen en te benutten?

* Waar heeft het lichaam hulp bij nodig? Denk bijv. aan suppletie.

Enz.

Voorbeeld

Een voorbeeld kan zijn dat cliënt X constant hoofdpijn heeft. Symptoombestrijding hierbij kan zijn het toepassen van paracetamol, een pijnbestrijder. Orthomoleculair kijken we naar de oorzaak, een oorzaak in dit geval kan een magnesiumtekort zijn. Dit kan vervolgens weer komen door een eenzijdig voedingspatroon of het extra verbruik van het mineraal magnesium door bijvoorbeeld stress. In de praktijk optimaliseer ik eerst het voedingspatroon, dan kijk ik naar stressfactoren en daarna kijken we samen of extra suppletie zinvol kan zijn. Zo bekijk ik elke klacht apart en begin ik bij het begin, de oorzaak. Eventuele andere factoren die meespelen zoals emoties of omgevingsfactoren neem ik mee in de behandeling, deze kunnen van invloed zijn op de genezing.

Gezondheid, anders dan afwezigheid van ziekte

We hebben voldoende basisstoffen nodig om optimaal vitaal te kunnen leven. Een tekort aan vitaminen, mineralen en spoorelementen kan ons doodziek maken. Vaak sluipend, je hebt dan last van de ene klacht na de andere. Tegenwoordig kan men moeilijk het begrip gezondheid definiëren omdat iedereen hier een ander label aan hangt. Wanneer je gewoon je werk kunt doen en je geen zichtbare ziekte onder de leden hebt, denkt men al snel dat dat gezondheid is. Maar niemand weet dat je op bent na een dag werken, bleekheid is ook al geen ziekteverschijnsel en dat je minder uithoudingsvermogen hebt dan je buurman merkt niemand op. Net zoals een dagelijks ongewone stoelgang of gescheurde nagels zal (bijna) niemand voorgaande als “ongewoon” of “ziek” bestempelen. We hebben de “ziek zijn” lat hoog gelegd. Wel degelijk vallen de voorgenoemde situaties onder een slechte gezondheid, ook alval je niet direct neer van een bepaald gelabelde ziekte. Op lange termijn zal dit links- of rechtsom wel gebeuren. Voorgaand zie je telkens een tekort voorkomen van bepaalde stoffen die het lichaam hard nodig heeft.

Artsen en therapeuten

Orthomoleculaire geneeskunde kent artsen en therapeuten, allebei voeren ze de orthomoleculaire geneeskunde uit. Het verschil ligt hierin: een orthomoleculair arts is regulier een (basis)arts en heeft reguliere geneeskunde gestudeerd, een orthomoleculair therapeut is geen arts maar heeft een andere vooropleiding. Denk dan bijvoorbeeld aan een verpleegkundige. Deze laatste groep mag zich geen orthomoleculair geneeskundige noemen, dat schept verwarring. Ze oefenen dus wél orthomoleculaire geneeskunde uit, want zowel de orthomoleculair artsen als orthomoleculair therapeuten hebben dezelfde orthomoleculaire opleiding gehad. Het verschil zit dus in de vooropleiding.

Beroepsvereniging

Na de orthomoleculaire opleiding sluit een deel zich aan bij een beroepsvereniging voor een stuk professionaliteit. Zo zijn bijscholingen verplicht, up to date blijven is van belang. Samen sta je ook sterker en voor onderling overleg is een vereniging gunstig. In de orthomoleculaire geneeskunde is de beroepsvereniging het MBOG (maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde) er voor orthomoleculaire artsen en therapeuten. Hier ben ik ook bij aangesloten, zo ben je verzekerd van optimale professionele zorg. Op www.mbog.nl kan je mij en mijn collega’s vinden in het hele land.

Marianne Draaijer is orthomoleculair therapeut bij Gezondheidspraktijk Vitalis en helpt volwassenen en kinderen bij allerlei (onbegrepen) klachten

Marianne Draaijer

Reacties

Astrid Nijland 2017-11-09 08:02:28 Hallo Marianne,
Ik zou graag eens een gezondheidscheck willen laten doen. Mogelijk kom ik voedingsstoffen tekort. Zie je daar mogelijkheden toe?
Alvast bedankt.
Groet,

Astrid Nijland
Astrid Nijland 2017-11-09 08:02:48 Hallo Marianne,
Ik zou graag eens een gezondheidscheck willen laten doen. Mogelijk kom ik voedingsstoffen tekort. Zie je daar mogelijkheden toe?
Alvast bedankt.
Groet,

Astrid Nijland

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...