Welke kwaliteit wil jij aan de feestdagen geven?

Ze had moeite met alle verwachtingen rond de feestdagen en voelde zich verplicht tot gezelligheid. Ze had een onbestemd gevoel waar geen energie in zat, kon niet goed kiezen. Brainstormend over hoe zij de regie kon nemen, borrelde opeens deze vraag op. Een ervaringsgerichte vraag met als spelregel dat je luistert naar jezelf. Hij levert verrassende antwoorden op.

Stap 1: Ga bij jezelf te rade: waar ben je nu, ben je actief aanwezig of meer teruggetrokken? Welke stemming is op de voorgrond? Hoeveel energie heb je? Waar heb je behoefte aan?

Stap 2: Wees trouw aan jezelf .. en stel jezelf vervolgens de vraag welke kwaliteit jij aan deze dag wilt geven. Neem de tijd om het antwoord van binnenuit tot je te nemen.

Stap 3: En verbind je aan je antwoord! Zonder mitsen en maren en zet het in een tijdspad. Een dag heeft 24 uur en als dat niet te overzien is, deel de dag op in dagdelen, of een uur en leef het dan ook werkelijk.

Een paar voorbeelden uit de praktijk van verlangens die moeilijk aan bod komen omdat… ( en vul je eigen reden maar in)

– Wil je de dag de kwaliteit van ‘op jezelf blijven’ meegeven? Creëer een lummeldag. Leg je mobiel in de kast, verwen jezelf met een boek, bank, bed en pantoffels. Door vrijaf te nemen kun je jezelf weer ontmoeten.

– Was je van plan om de dag de kwaliteit van ordenen en opruimen te geven? Maak een sopje, pak een vuilniszak en creëer letterlijk, lege schone ruimte. Heel fijn voor je hoofd, hart en huis.

– Of heb je het idee opgevat om jezelf met de Kerst te testen door een dag alleen te blijven? Inderdaad, je bent niet zielig, wel wil je het eens ervaren. Maak je behoefte vriendelijk , doch beslist duidelijk. Ik herinner mij dat ik er veel zelfvertrouwen van kreeg.

– Vooruit nog een: Kwaliteit van kalmte. Wees je bewust van het lawaai om je heen en besef dat je hier niet aan mee hoeft te doen. Concentratie en aandachtsoefeningen zijn goed voor je energiehuishouding.

– De laatste: de kwaliteit van kwetsbaarheid, als onderdeel van veerkracht. Deze kwaliteit vraagt in wezen de moed hebben om je draken te omarmen en te blijven vertrouwen in jezelf, in anderen die van je houden. Kijk eens goed om je heen, er is altijd iets om stil voor te worden of je over te verwonderen.  Vraag jezelf af… waar ben ik nu, waar heb ik behoefte aan…

De kracht van leven met ‘de kwaliteit van de dag’ is, dat hij direct een ordening aanbrengt in een periode die lastig te overzien is. Je gevoel van zelfsturing wordt versterkt en door je ermee te verbinden ontwikkel je innerlijke standvastigheid die een positieve bijdrage levert aan je veerkracht.

Voor de komende feestdagen is dit een experiment waard. UItbreiden over heel 2017 is natuurlijk ook mogelijk.

Fijne Kerstdagen en een gezond nieuw jaar.

Noor Verheul

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...