Zo maak jij dit jaar je goede voornemens wél waar.

Om 00.00 uur op oudejaarsavond is het heel gemakkelijk goede voornemens te hebben, maar ze uitvoeren blijkt een stuk lastiger. Waarom hebben we ze dan toch ieder jaar en wat helpt om onze voornemens ook echt uit te voeren?

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Wat willen we veranderen in ons leven? Hoe luiden onze voornemens? En dan maar hopen dat het nieuwe jaar ons bij de gewenste verandering gaat helpen. Of is het gewoon weer een nieuwe dag, net als alle andere?

Wensen

Wij mensen blijven wensen houden. Het liefst doen we er niet te veel inspanning voor. Een voornemen geeft hoop op verandering en we voelen dat we die gewenste verandering graag zouden verwezenlijken. Deden we dat vorig jaar niet ook al? En het jaar dáárvoor? Wat zorgde ervoor dat je voornemen niet werkelijkheid werd? Lag dat aan jou of aan externe factoren? Graag wijzen we naar externe factoren, maar wees eerlijk: waar heb jij zelf gedacht: Dit lukt me toch niet!

5 tips om het dit jaar echt te laten slagen

1.       Ga er even rustig voor zitten. Zet je telefoon uit, pak een vel papier of open een nieuw Word-document. Stel jezelf dan de volgende vragen: Wat wil ik écht niet meer? Waarom wil ik dat niet meer? Wat is het gevolg als ik niet verander en ik dit de rest van mijn leven zo laat doorgaan? Hoe is dat voor me om me dit voor te stellen? Beantwoord deze vragen uitvoerig, zodat duidelijk wordt welke consequenties niet veranderen voor jou persoonlijk heeft.

2.       Omschrijf hoe je het wel wilt. Stel daarbij de volgende vragen: Hoe zie jij eruit in jouw ideale situatie? Hoe voel jij je? Wat doe je precies? Is dat de mens die je graag wilt zijn, waar je trots op bent? Hoe omschrijf jij precies je droom? En wat ga jij je voornemen om dat te bereiken?

3.       Heb je ditzelfde voornemen eerder gehad? Op welk moment ben je toen afgehaakt? Waar was je bang voor? Welke negatieve gedachten had je?

4.       Beslis je dit jaar écht dat je het voornemen tot werkelijkheid gaat maken? Kun jij dit zelf doen of ben je afhankelijk van anderen? Alleen als je het zelf in de hand hebt, heb je 100% slagingskans. Maak je voornemen anders kleiner of een beetje anders, zodat je het wél zelf in de hand hebt.

5.       Kijk naar de negatieve gedachte, die je hebt geformuleerd onder vraag 3. Dat kan de gedachte zijn dat je het niet kunt of niet waard bent. Zet die negatieve gedachte om in een positieve confirmatie die je helpt om de verandering waar te maken. Iedere keer wanneer de negatieve gedachte op komt zet je de positieve gedachte er voor in de plaats.

Dit jaar gaat het echt lukken. En natuurlijk wordt het niet gemakkelijk en kom je soms op een punt dat je het bijltje erbij wilt neergooien. Bedenk tevoren alvast hoe jij jezelf dan kunt stimuleren om door te gaan. Het helpt in ieder geval om helemaal weer in het gevoel te komen dat je bij vraag 1 hebt genoteerd. Want één ding weet je zeker: dat wil je ECHT NIET MEER.

Sonja Jansen

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...